Verslag Toertocht “Die Heimat”

Door: Tim Mingers

Op 14 en 15 oktober 2017 heeft BMW E30 Club Nederland haar eerste 2-daagse toertocht “Die Heimat” verreden naar en door het Duitse Sauerland.

Met 16 wagens vertrokken we vanuit noord-Limburg om dik 500km prachtige wegen te gaan verkennen. Met ongekend prachtig weer voor midden-oktober, met temperaturen van dik 20 graden, zorgde ervoor dat iedereen in een geweldige stemming was en het weekend had niet veel beter kunnen verlopen!

We troffen op zaterdag omstreeks 09:00 bij Bosbrasserie in de Sluis in het Limburgse Well. Dat was niet voor iedereen even makkelijk, want clublid Patrick belde ons op met het bericht dat geen enkele autofanaat wil horen: “Ik sta op de ANWB te wachten”… Er waren namelijk een aantal wielmoeren losgekomen waarvan 1 afgebroken! Gelukkig was het enigszins makkelijk op te lossen en kon Patrick zich bij de 1 tussenstop toch weer bij de groep voegen en het weekend verder probleemloos meerijden.
De rest zat ondertussen heerlijk te genieten van een stuk Limburgse vlaai en het prachtige uitzicht van de sluis.

Om 11:00 werd het tijd om te vertrekken naar de eerste tussenstop, die we na een klein uurtje rijden bereikten in het Duitse Viersen. Nadat we geparkeerd hadden hoorden we opeens een schreeuw! Clublid Edwin was met zijn vinger tussen de deur van zijn cabrio gekomen *auw*! Maar dan wel van een E30 M3 cabrio, dat verzachte de pijn wel enigszins…! De koelpack van clublid Wabo deed ook wel wonderen.
Sommigen gingen de hondenshow bekijken, anderen gingen voor de kop koffie en een groepje heeft een lekkere boswandeling gemaakt. Om 13:30 was het tijd om te vertrekken, op naar de Lunch!

Na een stukje snelweg, om wat tijd te besparen en sneller in de bergen terecht te komen, hadden we nog een half uurtje te gaan voor we bij de lunch aankwamen, de prachtige weggetjes en uitzichten waren al direct aanwezig en dus vloog die tijd zo voorbij en konden we aanschuiven bij de lunch in de Gaststätte Rudenstein in Solingen. Dit prachtige ouderwetse gebouw stond precies goed op zijn plaats aan de voet van een mooie groene berg. Nadat we nog een groepsfoto hebben gemaakt, vertrokken we weer over de mooie weggetjes richting de volgende tussenstop, de uitkijktoren in Marienheide.

Het begon inmiddels al te schemeren, maar dat weerhield ons niet ervan om de dik 30 meter hoge uitkijktoren te beklimmen. Na veel te veel traptreden word je dan wel beloond met een prachtig uitzicht van de weide omgeving. Hier werden natuurlijk ettelijke foto’s gemaakt, want die kans krijg je niet vaak, zeker niet met de wegzakkende zon aan de horizon.

In het donker vertrokken we vervolgens richting het hotel in Sundern, waar alle 16 aanwezige kamers klaar stonden voor de E30 club. We kregen een warm welkom van het Nederlandse echtpaar dat het hotel runt, hele vriendelijke mensen en zeker een aanrader voor wie een overnachting zoekt in die omgeving. Hele nette ingerichte kamers, goed eten, vriendelijk personeel, maar voornamelijk het uitzicht deed het hem! Daar wil je elke morgen wel mee wakker worden!

Na een heerlijk ontbijtje sprongen we weer in de auto, maar helaas slecht nieuws, want de cabrio van clublid Noud vertoonde kuren en het was niet raadzaam om nog zover door te rijden daarmee, dus maakte hij de verstandige keuze om rechtstreeks naar huis te rijden en ons weer te treffen later op de avond tijdens het avondeten.
Met de resterende 15 wagens vertrokken we dan alsnog richting Attendorn, waar ons een rondleiding door de grotten voor de boeg stond. We werden echter eerst getrakteerd op adembenemende uitzichten door de bergen, vooral door de aanwezige ochtendmist gaf dit iets extra’s!

Aangekomen op de grote parkeerplaats van de grotten, moesten er natuurlijk eerst eff wat plaatjes geschoten worden, want er was genoeg plaats voor een mooie line-up.
Tickets werden gekocht en we konden in de rij gaan staan. Wachten op onze privé gids, de gekke Roemeen en zijn BMW verhalen, maar wel met veel humor en tevreden kwamen we na een goede 40 minuten weer naar buiten. Ondertussen was de mist weggetrokken en liet de zon zich weer van de beste kant zien.

Tijd voor de lunch! Dus op naar café Flora in Hemer, maar toen bleek er wat miscommunicatie te zijn geweest, want blijkbaar lag het café in een familiepark waar entree betaald diende te worden. Maar met wat charmes en onze beste Duits, kregen we het toch voor elkaar om met de groep naar binnen te mogen en lekker te lunchen!
In de tussentijd dat wij de entree het regelen waren, had clublid Ron wel iets anders aan zijn hoofd… bij aankomst op de parkeerplaats bleek dat zijn V-riem niet meer goed was, ondanks dat deze pas vervangen was, deed ie toch zijn werk niet meer. Gelukkig lag de oude nog achterin, dus die werd even vakkundig vervangen onder het toeziend oog van IEDEREEN en precies op tijd klaar om aan te kunnen schuiven aan de lunch.

Met volle buiken vertrokken we weer de prachtige weggetjes op, echter stonden we al snel in de file door een ongeluk verderop de route. Na wat gebakkelei besloten we toch maar om rechtsomkeer te maken en het via een andere route te proberen, maar helaas ook daar stuitten we op verkeer en vertraging. Dat konden we eigenlijk niet gebruiken, want we waren al laat door het gedoe bij café Flora, maar het was niet anders. De stop bij Zeche Ewald Schacht (bekend van het Youngtimer Treffen Herten ) was daarom wat korter dan gepland, maar de vertraging was inmiddels al dusdanig opgelopen dat we besloten hebben om het laatste stuk naar kasteel Moyland via de snelweg te rijden, om enigszins op tijd daar te zijn en wat tijd goed te maken.

Aangekomen bij het kasteel stond ons een onaangename verassing te wachten… het personeel was allemaal al naar huis! Wederom een communicatiefout want ons was nadrukkelijk verteld dat we tot 18:00 terecht konden in het café en we ook ná 18:00 nog foto’s mochten maken bij het kasteel, maar bij aankomst om 17:50 was alles al netjes op slot gedaan. De aanwezige wachtmeester liet ons ook niet meer naar binnen, want “we waren te laat”. Dat kon helaas ter plekke niet opgelost worden, dus zonder mooie foto’s voor het kasteel vertrokken we maar richting het restaurant, ach we kregen toch al honger!

In het restaurant kwam clublid Ton nog met een verassing voor de clubvoorzitter Tim, hij deed een korte maar krachtige speech waarin hij de voorzitter bedankte voor alle gedane moeite en het geweldige weekend en overhandigde namens alle deelnemers een leuk presentje aan de voorzitter. Waar de voorzitter alle deelnemers nogmaals hartelijk voor wilt bedanken!

En dan zat het weekend er toch weer op! Time flies when you’re having fun!
Met een geweldige groep mensen, fantastisch weer, mooie E30’s (en een E46!) en natuurlijk de prachtige omgeving werd het een werkelijk super mooi weekend! Als bovenstaand verslag, of onderstaand filmpje dat niet duidelijk maakt, weet ik het ook niet meer ;)

Geniet van het foto- en videoverslag op ons Youtube kanaal.

Voor een volledig programma van de toertocht zie het Programmaboekje

Tot volgend jaar met een 2e editie van een buitenlandse toertocht!