Raceverslag E30 Cup Zandvoort 9 juni

Door: Tim Mingers

DELANO VECHT MEE VOOR DE OVERWINNING OP ZANDVOORT

Met dank aan Schriek Motorsport voor dit mooie verslag van de laatste E30 Cup race voor de zomerstop. Deze vond 9 juni plaats op Circuit Zandvoort. En een race is het geworden waarin Délano Schriek een snelste rondetijd rijdt en kan strijden voor de overwinning:

DE KWALIFICATIE DUURT NIET LANGER DAN 2 RONDEN
De vrije training was ook tijdens de 4e racedag van het seizoen een gecombineerde sessie waarin de kwalificatie na 15 minuten rijden zou gaan beginnen. Door de enorme regenval was het eigenlijk niet te doen om een goede rondetijd neer te zetten en was het ook niet verbazingwekkend dat er al snel een rijder zijn auto total-loss had gereden met een code 60 situatie tot gevolg.

Délano Schriek na voortijdige afloop van de kwalificatie in de BMW E30 Cup op Circuit Zandvoort

De code-60 situatie zou mede door een paar extra opvolgende incidenten vrijwel de gehele vrije training in beslag nemen waarna in combinatie met verslechterde weersomstandigheden de organisatie besloot af te vlaggen. Hierdoor had het gehele veld nog geen enkele goede rondetijd kunnen rijden waardoor het even afwachten was hoe dit zou worden opgelost door de DNRT. Uiteindelijk werd duidelijk dat de tot aan de code-60 situatie gereden ronden alsnog als kwalificatie tijd zouden gelden waardoor vrijwel alle competitieve rijders vrijwel achteraan in het veld stonden. Maar was het ook een voorbode voor de aankomende race waarin voorin verrassende namen te vinden waren. Van de 26 rijders stond Délano Schriek, na een aantal straffen voor andere rijders, op de 13e positie.

DÉLANO ZIJN EERSTE ECHTE RACE IN REGENACHTIGE OMSTANDIGHEDEN
Wat later in de ochtend mocht Délano zich gaan opstellen voor de eerste race van de dag. Het circuit was buiten een licht opdrogende lijn nog behoorlijk nat waardoor we toch konden spreken van de allereerste regenachtige race voor Délano in zijn ‘autosport carrière’. Mede door de wat chaotische vrije training/kwalificatie en de afwezigheid van de leider in het kampioenschap lagen er voor een heleboel rijders, waaronder Délano, mogelijkheden om het gat naar de koploper tot een minimum te kunnen beperken.

Délano Schriek op weg naar de Gerlach op Circuit Zandvoort

Na de opwarmronde stonden alle rijders klaar en had Délano zijn 13 plek ook gevonden. De start was zeker voor natte omstandigheden fenomenaal te noemen van Délano waarin hij voor de Tarzanbocht al 3 plaatsen was opgeschoven naar voren en in de daarop volgende bocht, net voor de Gerlach, kon Délano door goed te positioneren weer 4 rijders passeren. 7 rijders in nog géén 3 bochten en daarmee een 6e positie! In de ronden daarna was het even zoeken naar de juiste lijnen waarna Délano zo’n 2 ronden later ook de volgende rijder kon inhalen en de top 5 was bereikt.

De voorste rijders waren al een stuk weggereden en doordat de nummer 4 ook nog de controle over zijn raceauto verloor was het dichtrijden van het ontstaande verschil lastig dicht te rijden, maar kwam er toch nog wat spanning in de race van maar 8 ronden. Koenraad Schulten moest ook zijn race achteraan starten maar was al snel weer achter Délano terug te vinden.

Délano Schriek en Koenraad Schulten op Circuit Zandvoort tijdens de 4e race van het seizoen in de BMW E30 Cup

Mede door de aanvaring met Koenraad Schulten op Circuit Zolder zorgde dit voor een hoop spanning onder de fans van Schriek Motorsport waarin de vraag natuurlijk was hoe de 2 rijders elkaar op de baan zouden gaan benaderen. En dit bleek precies te gaan zoals verwacht, gewoon zoals het bij de DNRT zou moeten. Een mooie inhaalactie van Koenraad net voor de Tarzanbocht waarin Délano een behoorlijk gat liet vallen waar Koenraad op een mooie manier direct zijn kans wist te pakken. Hierdoor kon Délano ook met Koenraad mee richting de top 4 van het veld die al snel zouden worden bereikt. Nico Vertelman en Dick Vreenegoor werden ook al snel ingehaald door Délano waarna het gevecht met Jan de Jong kon beginnen waarin ook Jonathan Kreuger even heeft meegedaan. Laatstegenoemde bleek later uitermate goed met de regenachtige omstandigheden om te kunnen gaan en daarmee een 2e positie veilig te kunnen stellen.

Délano Schriek en Jan de Jong in actie tijdens de 4e race van de BMW e30 Cup in de regen

Een aantal ronden voor het einde was het dan ook stuivertje wisselen met Jan de Jong. De ene keer kon Délano een inhaalactie bij Jan de Jong plaatsen en dan weer andersom. Bij het vallen van de finishvlag kwam Délano uiteindelijk als 4e over de finish en wist hiermee een mooie uitgangspositie voor de nog komende 2 races te bereiken.

EEN RACE VAN MINIMALE VERSCHILLEN WAARIN DE ERVARING VAN JONATHAN KREUGER DE DOORSLAG GEEFT
Net na de middag was het weerbeeld totaal anders. Zon, wat wind en opkomende warmte kon Délano rond 14.00 uur weer het circuit op voor de 2e race van de dag. Een race bestaande uit 9 ronden welke ook nog eens vanaf een 4e plaats mocht worden gestart. Bij de start kwamen alle 4 de rijders bestaande uit Robert Westerman, Jonathan Kreuger, Koenraad Schulten en Délano goed weg, maar wist Délano goed in het spoor van Jonathan te blijven en de 3e positie van Koenraad bij het ingaan van de Gerlachbocht over te nemen.

Jonathan Kreuger, Délano Schriek en Robert Westerman op weg naar de Gerlach en Hugenholtz op Circuit Zandvoort

In de eerste drie daarop volgende ronden was er vooral spanning tussen Jonathan Kreuger en Délano die kort achter elkaar konden blijven rijden, maar ook richting koploper Robert Westerman gingen. Uiteindelijk resulteerde dit in een dubbele inhaalactie van zowel Jonathan Kreuger als Délano die Robert Westerman net voor/in de Tarzanbocht voorbij gingen. En vanaf dat moment waren alleen Délano en Jonathan Kreuger de rijders die met elkaar van de rest van het veld konden rijden, maar ook probeerden met elkaar te strijden voor de 1e positie in deze race.

Actiefoto van Jonathan Kreuger en Délano Schriek op Circuit Zandvoort tijdens de 4e race van het seizoen in de BMW E30 Cup

Met hier en daar een moment voor beide rijders kwamen ze tegen het einde van de race Arno van Daalen tegen waarvan ‘iets’ van de auto afviel waardoor Délano voor de Hugenholtz een klein moment meemaakte en hierdoor bijna van de baan ging. Jonathan Kreuger kon hierdoor weer iets van Délano wegrijden maar nog geen ronde later was dit gat alweer gedicht tot één a twee tiende van een seconde. Na het passeren van de finishlijn kwam Jonathan Kreuger als eerste en Délano met 0.372 verschil over de finish als tweede. Een super resultaat waarin de gemaakte wijzigingen aan de auto wel degelijk verbetering hebben gebracht en we ons konden gaan opmaken voor de 3e en laatste race van de dag.

Tussen de 2e en 3e race werd Délano ook nog geïnterviewd door Melissa van MELTV/DNRT Tv. En wat een leuk interview (klik!) is het geworden!

DE SNELSTE RACERONDE VOOR DÉLANO IN DE 3E RACE VAN DE DAG
De derde race mocht Délano als 2e van start en moest het weer opnemen tegen de ervaring van Jonathan Kreuger. Zowel Jonathan Kreuger als Délano kwamen goed van hun plaats, maar was het voor Délano net te weinig om als eerste de bocht in te gaan doordat Jonathan het gat goed dicht wist te houden. De achtervolgende groep rijders waren niet in staat om de aansluiting te vinden veroorzaakt door gevechten onderling. Ook nu werd het een race waarin de verschillen in 10-en van een seconde konden worden uitgedrukt en zou het ronde na ronde spannend blijven of Délano ergens een foutje wist af te dwingen of gebruik kon maken van door Jonathan gegeven ruimte. Niets zou worden weggegeven tijdens de racedag waardoor de verschillen weer minimaal te noemen waren. Wel wist Délano tijdens deze race de snelste raceronde van 2:05.154 te noteren waardoor dit na het vallen van de vlag ook een goed teken was van de potentie van de BMW e30 van Schriek Motorsport.

Délano Schriek van Schriek Motorsport op een paar tienden van een seconde achter Jonathan Kreuger op Circuit Zandvoort. Het was dan ook echt genieten tijdens de races waarin Jonathan Kreuger echt goed had verdedigd en zo verdiend de eerste positie wist te behouden.

PODIUMPLAATS VOOR DÉLANO IN HET DAGRESULTAAT
In het dagresultaat was Jonathan Kreuger dan ook de overduidelijke winnaar van de dag, gevolgd door Robert Westerman op 2 en Délano Schriek op 3.

Het podium van de BMW E30 Cup op Circuit Zandvoort

EERSTE IN HET KAMPIOENSCHAP
Door het behaalde resultaat tijdens deze racedag heeft Délano een behoorlijke hoeveelheid punten bij elkaar weten te rijden en is op dit moment de leider in het kampioenschap van de BMW E30 Cup. Na de zomerstop gaan we deze positie natuurlijk proberen te behouden, maar zal het tegen de ervaring en concurrentie van o.a. Tobias en Jonathan Kreuger een behoorlijke, maar niet onmogelijke opgave worden.