Autofotografie tips

Door: Tim Mingers

Elke maand komen er prachtige foto’s voorbij in onze Fotowedstrijd, elk clublid kan hier aan meedoen! Degene met de beste apparatuur weet niet altijd te winnen zo is gebleken, fotograferen is meer dan “point-and-click”.
We gaan er geen fotografiecursus van maken, maar onderstaande tips zouden je wel kunnen helpen om kans te maken op die felbegeerde titel van Fotowedstrijd winnaar ;)

Belichting:
Pas op met tegenlicht! Zorg dat je de zon in de rug hebt, zodat je sterke contrasten weet te vermijden.
In de ochtend en avond is het licht het “zachts” en maak je de mooiste foto’s.
Pas ook op met schaduw van bijv. een boom over je wagen, dit creƫert extra contrast wat je niet altijd wilt en ziet er ook slordig uit.
Extra tip: experimenteer met de verlichting van de wagen, ook overdag mag die aan staan en geeft een extra effect.

Compositie:
Dit is over het algemeen een kwestie van smaak, maar veel fotografen gebruiken de “regel van derden” om interessantere foto’s te maken.
Deze regel houdt in dat je je foto opdeelt in een rooster van 3×3 blokken, zoals het voorbeeld:

Het idee van deze regel is dat je het onderwerp plaats op een van de 4 blauwe stippen. Dit geeft een interessanter beeld dan wanneer je het onderwerp pal in het midden zet.

Extra tip: gebruik de bovenste lijn voor de horizon en de onderste lijn voor je onderwerp voor de mooiste foto’s. Veel camera’s en mobieltjes hebben een optie om een raster of hulplijnen op het scherm weer te geven, deze is niet zichtbaar op je foto.

Hoek:
De lijnen van een auto komen het best tot recht als je je verlaagt tot hetzelfde niveau, dus door de knietjes en fotografeer op ooghoogte van de auto!
Extra tip: zet je de auto schuin, draai de voorwielen dan naar je toe zodat die loodrecht op beeld staan, dit ziet er stoerder uit dan rechte wielen.

Reflectie:
Zorg dat je reflectie of je eigen schaduw niet zichtbaar is op de foto, maar let ook op andere objecten, vooral andere lichtbronnen kunnen je foto verpesten als deze teveel reflecteren op je wagen.

Achtergrond:
Vaak ben je alleen bezig met het onderwerp van je foto, de auto! Maar let ook op de achtergrond, deze mag niet te druk zijn zodat ie teveel afleidt van het onderwerp. Pas ook op met bijv. lantaarnpalen of bomen die “uit het dak” komen, prullenbakken, of andere zaken die niks met de foto c.q. het onderwerp te maken hebben, dat voorkomt dat je foto slordig wordt.
Uiteraard kun je de achtergrond ook juist gebruiken, bijv als er bepaalde lijnen zichtbaar zijn, zet je wagen dan “in” die lijnen voor een speels effect.

 

Dit alles zijn geen regels waar je je aan MOET houden! Vooral veel experimenteren is de beste tip ;)